تکنیک-Infinite-Scrolling_kooroshmousavi

تکنیک طراحی سایت صفحات بی پایان ( Infinite Scrolling )

امروزه کاربران دنیای اینترنت دوست دارن که خیلی راحت و آسون به صفحات یه سایت یا اطلاعاتی که نیاز دارن دسترسی داشته باشن. استفاده از این روش به وسیله ی برند ها و سایت های بزرگ باعث مطرح شدن و استفاده ی بیشتر از اون در طراحی وب سایت بود. یکی از این تکنیک ها که می تونه شما رو به هدفتون برسونه “صفحات بی پایان” یا infinite scrolling و یا endlessscrolling  است استفاده از این تکنیک می تونه تجربه ی دلچسب تری برای کاربران شما ایجاد کنه و اما علاوه بر مزایای موجود معایبی هم داره که میشه گفت مزایای اون از معایبش بیشتره. پس در ادامه شما رو با معایب و مزایای این تکنیک آشنا خواهیم کرد تا بتونید برای استفاده کردن یا نکردن از این تکنیک تصمیم بهتری بگیرید.

این روش صفحات بی پایان تکنیکی است که برای گشتن در سایت ها دیگه نیازی به رفتن به صفحات بعدی به شکل دستی ندارید؛ یعنی با اسکرول کردن به شکل خودکار صفحات بعدی بارگذاری میشن. بعضی از این سایت ها که از این روش استفاده کردن سایت پینترست و فیسبوکه. به طور کلی این کار جست و جو در فضای اینترنت و مجازی رو راحت تر می کنه خصوصا برای سایت هایی که عکس و تصاویر فراوانی دارن این تکنیک راهگشای کارشون خواهد بود. البته حواستون باشه که این روش برای همه ی سایت ها مفید نیست و به طور کلی استفاده کردن یا نکردن از اون به نوع و هدف وب سایت شما بستگی داره.

مزایای تکنیک صفحات بی پایان :

  • استفاده از این روش با رواج اینترنت در موبایل ها بیشتر شد چون صفحه نمایش ها کوچک بوده و برای راحتی کاربران مشاهده ی مطالب با اسکرول کردن اتفاق می افتاد. همینطور که در ابتدای مقاله گفته شد سایت هایی مثل شبکه ی اجتماعی فیسبوک، توییتر، پینترست و موتور جست و جوی گوگل در قسمت تصاویر از این روش استفاده می کنن.
  • بازدیدکننده ی سایت شما خیلی راحت می تونه با اسکرول کردن قسمت های دیگه ی سایت رو ببینه که در این حالت داده های جدید اتوماتیک وار بارگذاری و نشون داده میشن و وقتی وارد صفحه میشن سرعت سایت کم نمیشه به این خاطر که نیازی نیست همه ی اطلاعات با هم بارگذاری شوند. در این حالت در زمان هم صرفه جویی میشه که هم برای کاربران و هم برای سئو مزیت محسوب میشه.
  • این تکنیک برای دستگاه های تاچ بسیار مناسبه. با تنوعی که این دستگاه ها دارن و جدیدا همه ی افراد از این گوشی ها استفاده می کنن پس داشتن تجربه ی کاربری قابل قبول اهمیت بسیاری دارد و بهینه سازی این فن آوری خیلی مهمه. چرا که دیگه ضربه زدن روی صفحات کوچک برای کاربران دور از انتظار بود.
  • با اومدن شبکه های اجتماعی و رایج شدنش بین کاربران همه مشتاق دیدن تصاویر با کیفیت هستن. الان دیگه همه بی حوصله شدن و انگار بیشتر دوست دارن سرشون رو با تصاویر گرم کنن و حتی در دنیای دیجیتال امروز گفته میشه که یه تصویر تاثیر بیشتری از هزاران لغت داره. خب به نظر میاد که برای عکس گذاشتن توی یه محتوای سنگین بهتره که از روش اسکرول بی پایان استفاده کرد. کاربران با استفاده از این روش دیگه نیازی به یافتن و کلیک روی لینک بعدی ندارن و از وب گردی لذت می برن.
  • به طور کلی بیشتر سایت هایی که صفحاتشون مملو از اطلاعات است و دائما توسط کاربران به اشتراک گذاشته میشه از این تکنیک استفاده می کنن.
  • تاثیرگذاری محتوایی که سایت شما ارائه میده به اندازه ی نوع محتوا قابل اهمیت است. در مواردی که محتوای سایت شما صفحه بندی شده ارائه می شه کاربران تا زمانی که کلیک نکنن موفق به دیدن یکجای مطالب صفحه ی بعدی نمیشن. پس همینطور که گفتیم با استفاده از این تکنیک می تونید حجم عظیمی از مطالب رو توی یه صفحه ی بی انتها بگنجانید.
  • این روش علاوه بر اینکه یه نوآوری در نمایش اطلاعات محسوب میشه، فضای بیشتری هم برای خلاقیت ایجاد می کنه. این تکنیک در دستان طراحان حاذق می تونه علاوه بر جذابیت جنبه ی سرگرمی هم بوجود بیاره. یکی از بهترین نوآوری این روش تکنولوژی پارالاکس اسکرول است که به وسیله ی اون میشه طرح های بصری (storyline) زیبا خلق کرد.

معایب تکنیک صفحات بی پایان :
شاید این سوال تو ذهنتون خطور کنه که چرا در صفحه ی جست و جوی گوگل از این روش استفاده نشده. پس حواستون باشه که از این روش کاملا هوشیارانه استفاده کنید. برخی از معایب استفاده از این روش در زیر آمده است:

  • ذخیره نشدن اطلاعات به صورت تک صفحه:

در این روش کاربر نمی تونه صفحات رو توی پنجره ای جداگونه باز کنه و اطلاعاتش رو ذخیره کنه و یا حتی اون رو علامت دار کنه و همینطور جایگاه اطلاعات در صفحه ممکنه جا به جا بشه. پس بهتره از این روش در سایت های سرگرمی و خبری استفاده کنید.

  • شلوغ شدن سایت:

همینطور که گفتیم بیشتر از این روش برای گنجاندن اطلاعات زیاد در سایت استفاده میشه. البته ارائه ی این میزان از اطلاعات بازدیدکننده رو گیج می کنه.
بعضی از سیاست های بازاریابی این است که به کاربران اطلاعات محدودی داده بشه و از آن ها در طراحی سایت استفاده کرد. مطالعات نشون داده که بسیاری از کاربران گوگل هیچ وقت به صفحه ی دوم صفحات جست و جوی گوگل مراجعه نمی کنن و شاید نیازی به اطلاعات بیشتر ندارن و اون ها رو اضافه می دونن. در حقیقت ارائه ی بیش از حد اطلاعات اون ها رو در تصمیم گیری گیج و مردد می کنه.
بهتره در سایت های آموزشی و یا وبلاگ هایی که تخصصی هستن از این تکنیک استفاده نشه چون که کاربر متوجه حجم مطالب نخواهد شد.

  • بارگذاری مطالب تا فوتر سایت:

یکی دیگه از معایب صفحه ی بی پایان اینه که با اسکرول کردن کاربر مطالب بیشتری بارگذاری می شه و بازدیدکننده هیچ وقت به فوتر سایت نمی رسه. برای حل این مشکل می شه از فوترهای سایت استفاده کرد و یا دکمه ی “نمایش بیشتر” رو برای بارگذاری مطالب جدید قرار داد.

  • مشکل پاورقی:

زیرنویس یا پاورقی در طراحی سایت مخصوصا طراحی سایت های فروشگاهی یا تجارت الکترونیک اهمیت زیادی داره. اگه به سایت های فروشگاهی و خرید آنلاین دقت کرده باشین دیدین که لینک های مهم رو در کجای سایت قرار می دن. پس این مدل سایت ها بهتره که از این تکنیک استفاده نکنن چرا که برای کاربرانشون دسترسی به لینک ها آزار دهنده خواهد بود.

  • گیجی و سردرگمی:

یه عده از طراح ها این تکنیک رو به دلیل غیر واقعی بودنش قبول ندارن. این ها می گن اصولا هر چیزی که توی وب سایت وجود داره از واقعیت و دنیای واقعی گرفته میشه. به همین خاطر هر چیزی که بی پایان باشه در امر طبیعی وجود نداره و با اون در مغایرت است. به طور کلی اگه در زندگی روزمره هیچ نظم و ترتیبی وجود نداشته باشه مدیریت این حجم از اطلاعات جریان یافته، سخت میشه. این حالت برای روش صفحات بی پایان هم صحت داره. چرا که باعث سردرگمی بازدیدکنندگان شده و پیدا کردن مطالب برای اون ها رو سخت می کنه. در این حالت به دلیل اینکه جای مطالب عوض میشه کاربران نمی تونن مطالب مورد نظرشون رو به راحتی پیدا کنن اما در روش صفحه بندی به خاطر سپردن صفحه ی آن خیلی سخت نیست.

  • راهبری و نویگیشن:

کاربران بر اساس اصول تجربه ی کاربری بهتره بدونن که در کجای سلسله مراتب سایت قرار دارن. این دونستن ها در کارایی سایت نقش مهمی داره. اما در تکنیک صفحات بی پایان شناسایی محل دقیق کاربران در حد بسیار زیادی دشوار است. علاوه بر این وقتی روی موردی کلیک می کنید و به هر دلیلی از صفحه خارج می شید برای برگشت مجدد به اون مورد خاص باز باید اسکرول کنید و دنبالش بگردید، به عبارتی به ابتدای صفحه سوق داده می شوید.

  • در این روش نمی توانید از بخشی عبور کنید

یکی از معایب روش صفحات بی پایان اینه که نمی تونید بخشی رو رد کنید و حتی کاربران نمی تونن حجم مطالب موجود در اون رو تصور کنن. اما در روش صفحه بندی خیلی راحت می تونید صفحاتی که به آن نیاز ندارید رو نادیده بگیرید مثلا اگه ده صفحه داره و موضوع مورد نظر شما در صفحه ی پنج قرار داره می تونید خیلی راحت برید سراغ همون صفحه.

  • تکنیک صفحات بی پایان ممکن است در برخی مرورگرها به درستی کار نکند

هر فن آوری جدیدی که وارد بازار میشه شاید نتونه در همه ی مرورگرها به درستی کار کنه. وقتی حجم زیادی از مطالب در حال بارگذاری باشه خصوصا در دستگاه های قدیمی احتمال خرابی به وجود میاد.

  • خارج شدن کنترل از دست کاربران

وجود اطلاعات زیاد و با کیفیت شاید از نظر شما برای سایت مناسب باشه اما وقتی با سرعت زیادی این حجم از اطلاعات بارگذاری میشه کاربران احساس می کنن که دیگه کنترل از دستشون خارج است. در حقیقت می دونن که هیچ کنترلی روی اون ندارن و همین موضوع می تونه باعث خستگی اون ها بشه و زمان بیشتری رو صرف وب گردی کنن حتی گاهی بدون اینکه متوجه بشن چقدر از وقتشون رو به این کار اختصاص دادن.

نکات سئوی صفحات بی پایان :
حالا با دونستن مزایا و معایب این تکنیک اگه خواستید از این روش در طراحی سایت خود استفاده کنید نکات مربوط به بهینه سازی و سئوی آن را که در ادامه توضیح داده میشه جدی بگیرید.

  • نکته ای که در این روش وجود داره همینطور که در ابتدای مقاله گفتیم مطالب اتوماتیک یا با کلیک روی یه دکمه نشون داده میشن ولی اکثر مواقع ربات های گوگل نمی تونن این قضیه رو درک کنن و این کار موجب میشه تا شانس شما در افزایش تعداد بازدید کننده و بالا بودن در صفحات جست و جو کم بشه. پیشنهاد آقای مهندس بالوی پور مدیر عامل شرکت دارکوب اینه که صفحات بی پایان سایت شما باید کد نویسی جدا و مشخصی داشته باشه که مطالب سایتتون در عمل صفحه بندی شده ولی در ظاهر بی پایان نمایش داده شود.
  • در این روش بهتره همه ی صفحات به صورت جداگانه قابلیت دسترسی داشته باشن تا ربات های گوگل فقط نتایج اول رو مشاهده نکنن. علاوه بر این یه مطلب فقط باید در یکی از صفحات شما موجود باشه و تکرار یک مطلب انتهای صفحه در ابتدای صفحه ی بعدی کار اشتباهی است.
  • بهتره مشخص بشه زمانی که کاربر وارد سایت میشه چه تعداد از مطالب برایش نمایش داده بشه. البته این تعداد بستگی به فضایی داره که هر مطلب در صفحه اشغال می کنه و بهتره طوری باشه که کاربر خیلی نیازی به اسکرول کردن برای اینکه به انتهای مطلب برسه نداشته باشه.
  • حواستون به تعداد متن های ارائه شده باشه. مثلا اگه مقالات بدون تصویر هستن یا تصاویر کوچکی دارن بهتره که هر صفحه حدودا شامل 10 متن باشه. بسته به اندازه ی تصاویری که در متون وجود داره تعداد آن ها در صفحه تغییر خواهد کرد.
  • بهتره یه مقاله فقط در یک صفحه گنجانده بشه و طوری نباشه که ادامه ی آن به صفحه ی دیگه بره یا در دو صفحه ی مجزا قرار بگیره.
  • نحوه ی آدرس دهی توی صفحات بی پایان خیلی مهم است. باید طوری بشه که کاربر با جست و جوی مستقیم هر صفحه از سایت شما بتونه دقیقا به همان محل راهنمایی بشه. به عبارتی باید هر بخشی از صفحه ی سایت شما به طور مجزا در دسترس باشه.
  • آدرس دهی هر مطلب باید طوری باشه که اطلاعات مهم رو در بر داشته باشه و با گذشت زمان این نحوه ی آدرس دهی تغییر نکنه.
  • به عنوان یک کارفرما بهترین کار اینه که خودتون به عنوان کاربر وارد صفحه ی بی پایان خودتون بشید و راحت بودن اون رو از دید کاربران بررسی کنید و این سوال رو از خودتون بپرسید که آیا بازدیدکنندگان به راحتی می تونن مطالب مورد نظرشون رو پیدا کنن یا نه.